Anders kijken naar jezelf

Voor meer rust in je hoofd, verander je uitgangspunt: van wie je denkt te zijn, naar wie je echt bent

Zet die bril af - anders kijken naar jezelf - 3Principles
Anders kijken naar jezelf

Wie ben je niet?

Jij bent niet je conditionering, je geloofssystemen of je overtuigingen. Ze zijn een samenraapsel van wat je ooit gedacht hebt. Gedachten zijn niet echt, je hebt ze enkel geloofd, het verhaal van ‘ikke’ in al zijn onschuld. Dat geloven is gewoon gebeurd. Er zat bijv. in mij geen persoon, geen ‘Ingridje’, die dit deed.

Het verhaal van ‘ikke en de wereld’ is dus niet dé waarheid, maar wel een gedachte over die vermeende waarheid.

Daar is helemaal niets mis mee, zolang we het doorzien en inzien uit wat denken en gedachten eigenlijk bestaan. Ze ontstaan niet in ons hoofd, zoals algemeen wordt aangenomen, maar ze stromen door ons lichaam die als ‘ontvanger’ dienst doet. Het is een onophoudelijke stroom denkenergie die door haar aard continu vernieuwt. Het heeft een zeer tijdelijk bestaan van moment tot moment. Per dag zou een mens gemiddeld zo’n 60 à 80.000 willekeurige gedachten hebben (bijna 1 per seconde). Je kan ze vergelijken met een onophoudelijke stroom zeepbellen. Ze komen op en ze klappen weer uit elkaar. Waarom zou je ze willen bijhouden of veranderen? Het volgende moment komt er zo weer een nieuwe bubbel niets.

Het gebeurt dat we compleet vast zitten in een denktrein waaraan we altijd maar meer wagonnetjes aanhangen. Dit maakt het zwaar en somber. De gedachten worden donkerder en donkerder. Wat je ervaart zijn de effecten van je denken over bijv. niet goed genoeg zijn, denken over angstig zijn, denken over trauma, denken over onzeker zijn. Alsof er een elastiek aan je vastzit die je altijd maar weer terugtrekt, terwijl jij zo graag verder wil.

De effecten van dit denken, deze zware gevoelens die bij dit denken horen, willen we niet.
En we vallen terug in onze beschermmodus: vluchten, bevriezen of vechten.
Maar het is dié weerstand, het niet willen voelen, de oorlog in ons zelf, die dat nare gevoel in stand houdt. Zo houden we onbewust vast wat we kwijt willen.

Het menselijk lijden komt voort uit een verkeerde identificatie met dit denken. We hebben allemaal (vooral hier in het Westen) in alle onschuld geleerd dat wij ons denken zijn, dat wij ons verhaal zijn.

van wanhoop naar rust in je hoofd met de 3Principles

Ga dus niet met die gevoelens in gevecht, ga er niet van lopen, láát ze gewoon. Uiteindelijk verliezen ze zo hun ‘fake’ kracht die wij hen heel onschuldig hebben toegekend. Eigenlijk zijn ze niets, maar omdat we ze zo intens voelen, lijken ze zo verdomd echt!

Nare gevoelens bestaan alleen om ons liefdevol te waarschuwen dat we ons denken een beetje zinloos aan het gebruiken zijn (om problemen te creëren). Dat je in de ban zit van een benauwde interpretatie van je verhaal. Ze laten je zien dat je in de mist zit, niet meer helder bent. Dat je je in alle onschuld hebt weggedacht van je gemoedsrust.  Enkel en alleen door dit te beseffen (niets doen – niets omdenken) wordt je fabrieksinstelling gereset en wordt je automatisch teruggeleid naar je natuurlijke staat van Zijn. Er valt niets te doen, juist iets te zien. Er komt vanzelf wel weer een nieuwe frisse gedachte..

Jij bent niet je gedachten – ze passeren gewoon maar door je lichaam.
Het zijn enkel beelden in je hoofd en sensaties in je lichaam.
That’s all, folks! 😉

Wie ben je wel?

Je bent de levensenergie zelf (Mind), permanent en onveranderlijk. Die is constant bij jou. Die is de echte jij, die erbij was toen jij je eerste looppasje zette, toen je de eerste keer verdrietig was, toen je met de fiets leerde rijden, toen je de eerste keer verliefd was, toen je de eerste keer zwaar ontgoocheld was. Diegene die alles ervaart, ook nu, terwijl je dit leest.

De levensenergie is vormloos en tijdloos.
Ze was er al vóór je geboren werd, is er tijdens heel je leven en ook erna. Voor eeuwig, permanent en onveranderlijk. Dat grote wonder ben jij, en ik, en hij en zij!
Uit deze energie ontstaat letterlijk alles. Materie uit non-materie, uitvoerig beschreven in ‘Refuting the External World’ van Göran Backlund.

Wij zijn vorm én vormloos tegelijk. Mens als vorm (het gecreëerde) en Mind/Consciousness/Thought als vormloos (de creator). 
Ons brein heeft het daar wat moeilijk mee, maar dat maakt niet uit.
Het gebeurt toch – maak je er dus niet druk over 😊

Je hoeft dus niet te streven om Mind te ervaren – zich één te voelen met alles. Het werkt al andersom: Mind ervaart jou, ervaart de menselijke ervaring. Mind voelt het mens-zijn. Mind voelt jou en mij.

DUS: Je bent al heel , volmaakt, perfect, gezond verstand, wijsheid, humor, eigenwaarde, liefde, vrede, rust, je bent puur potentieel. Relax, je bent er al, en je denkt van niet.

Bijgevolg mis je niets. Je hoeft niet geheeld te worden , niet vervolmaakt te worden, niet geperfectioneerd te worden, niet wijzer te worden, niet waardevol te worden, niet nog meer geliefd te worden. Je denkt alleen van wel.

Iets gemakkelijker verwoord met een Metafoor

Je gedachten zijn als wolken in de lucht

Zie je gedachten als wolken in de lucht. Jij bent niet die verzameling wolken. Jij bent de lucht waarin de wolken gecreëerd worden. Het maakt de lucht niet uit of het schattige schapenwolkjes of donkere donderwolken zijn, of er veel ,of juist weinig van zijn. Ze zijn allemaal welkom in haar ruimte. Ze komen en gaan. Ze blijven nooit hangen. Ze drijven altijd voorbij. En de lucht, die blijft de constant aanwezige.

Soms vergeten wolken dat ze eigenlijk de lucht zijn. Dat ze gewoon opkomen in de lucht en er ook weer in oplossen. Dan voelen we ons alleen maar donderwolk en denken dat het nooit voorbij zal gaan. Dit denken is geen waarheid. Het is een ongevaarlijke leugen maar het doet pijn.

Rust in je hoofd

Strandsculptuur: stenen in evenwicht, rust in je hoofd

Ik help je om anders te kijken dan hoe je tot nu altijd geleerd hebt. We leven van binnen naar buiten en niet van buiten naar binnen. Je leert te begrijpen dat het niet de omstandigheden zijn die je voelt, maar dat het enkel en alleen je gedachten zijn hierover die je voelt. Het zijn niet de mensen om je heen die je ’ongelukkig’ of  ‘gelukkig’ laten voelen, maar het zijn je eigen gedachten over die mensen die je voelt. Door dit te begrijpen wordt je minder afhankelijk van uiterlijke omstandigheden of de mensen om je heen.  Jouw welzijn, jouw geluk  bevindt zich reeds in jezelf. Je kan het soms niet meer voelen omdat er een bubbel van gedachten omheen zit. En die gedachten die je voelt, laten je iets helemaal anders geloven.

Let your negative thoughts go. They are nothing more than passing thoughts. You are then on your way to find the peace of mind you seek.

Sydney Banks

Hij verwijst hier naar je natuurlijk vermogen om gedachten te laten stromen.

Je wordt telkens weer terug verwezen naar het misverstand van identificatie met je “ik-gedachte”. Jij tegen de wereld. Het “ik” is een gedachtenspoor dat we gewoon zijn. Baby’s leven zonder deze “ik”. Zij zijn dit denkspoor nog niet gewoon. Wij als volwassenen willen soms van dit ego af. Het is geen tastbaar iets, het is slechts een verzameling gedachten. neutraal, ongevaarlijk én deel van het AL.

Wij zijn er al, wij zijn het AL, altijd al geweest. We zijn al ‘verlicht’ zoals ze dit in spirituele middens  verwoorden. Het enige verschil is slechts één gedachte bij je vandaan. 

Er is niets mis met je

We gaan van “ik ben verkeerd bezig”, naar “er is niets mis met me”.

Ik nodig je uit om samen te kijken naar wat echt is en niet echt is in je leven. Jouw eigen inzicht zal je op andere gedachten brengen en meer mogelijkheden openen. Je hoeft niet zomaar iets van mij of van iemand anders aan te nemen. Je leert het te onderzoeken voor jezelf. Word hier nieuwsgierig naar: werkt het écht zo of niet? Is dit echt waar of niet? Is dit altijd zo of niet? Nieuwsgierigheid is dé sleutel tot het oplossen van weerstand.

We maken geen diepgaande analyses van situaties of trauma’s. Je wordt niet nog meer belast met het opnieuw beleven van nare herinneringen. Maar uitgenodigd om samen te kijken naar wat er nu ‘is’. Enkel het Nu bestaat echt. Het verleden bestaat enkel uit gedachten (herinneringen). Ook de toekomst bestaat enkel uit gedachten (fantasieën).

We evolueren van zoeken naar vinden wat er altijd al was. Van onrust naar rust, die er altijd is. Van oplossingen zoeken naar het gebeurt vanzelf. Van verantwoordelijkheid naar onschuld. Van fiksen naar niets doen.

If you have bad thoughts, don’t do anything about them, you’re ok.
Sydney Banks
Dansen op het gras - Rust in je hoofd met de 3Principles

Door het simpele feit dat we al “heel” zijn, hoeft er niets geheeld te worden. Het zoeken naar oplossingen voor je (denkbeeldige) problemen houdt die enkel maar in stand. Het toepassen van healing methoden houdt je problemen in stand doordat je brein focust op wat er mis met je zou zijn.

DUS: Doe vooral NIETS!
Er is alleen iets te zien en je aandacht te verleggen naar een ander uitgangspunt, naar het uitgangspunt van wie jij echt bent, niet van wie jij denkt te zijn.

Hoe verkrijg je inzicht?

Je kan inzicht niet forceren, omdat inzicht niet een taak is die je kunt aanpakken vanuit je menselijk brein. Inzicht ontstaat vanuit je essentie. We zien dat het zomaar gebeurt, dat spanningen of nare gewoonten veranderen of wegvallen, gewoon door elke keer opnieuw te horen hoe het leven werkt. Verandering is een neveneffect.

Scrabble letters: Shift Happensmet de 3Principles

Het kan helpen om met een hypnose-sessie tot diepe rust en ontspanning te komen.
In deze diepe rust vallen woorden en verhalen makkelijker weg. Je voelt terug de grote ruimte en rust die je in wezen al bent en van waaruit alles gecreëerd wordt. Van daaruit kan je eigen wijsheid voor jou werken. Je leert je onderbewustzijn meer vertrouwen te hebben in wat jij denkt en voelt. Je denken en voelen zijn niet je vijand, maar je vriend. Je onderbewustzijn is niet je vijand, maar je vriend.
Een hypnose-sessie is de ultieme samenwerking tussen het bewuste, het onderbewuste en het bovenbewuste.
Het gevoel keert weer van: “Alles is oké, wat er ook gebeurt” 😊.